Jelenino svjetlo iz lampe od oniksa

Jelena Kovačević je po struci ekonomistkinja, ima 32 godine i dolazi iz Nikšića, a njena biznis ideja su lampe od oniksa i suveniri od nikšićkog kamena.

U realizaciji Jeleninog biznisa i stvaranju umjetnosti u ovom obliku, podršku je pružio suprug Nikola.
“Ja sam bila inicijatorka pretvaranja našeg hobija u biznis ideju, koja se vrlo brzo pokazala realnom i mogućom. U ovom poslu pronašla sam sebe, neki svoj novi poziv-plasiranje sasvim novog i neobičnog proizvoda, njegovo što elegantnije i prefinjenije prikazivanje na tržištu kao i osmišljavanje promocije za isti“, priča nam Jelena.

Na pitanje da li će ovaj posao, pored lične satisfakcije i zadovoljstva, donijeti sa sobom i materijalnu dobit, naša Jelena, kao ekonomistkinja u isto vrijeme, odgovara da čvrsto vjeruje da će se svojom originalnošću i kvalitetom probiti na tržište.

“Prije svega zato što se pojavljuje kao novoplasirani proizvod, jedinstven na našim prostorima. Radim na tome da budem preduzetnica, zbog čega sam dio Vašeg programa, sa ciljem da svoj proizvod prije svega predstavim sa svim svojim kvalitetima i na taj način i promovišem, a ujedno I da dobijem povratnu informaciju, utiske, mišljenja o istom, a sve u svrhu obostrane saradnje i analiziranja mogućih, potencijalnih kupaca, pa i onih imaginarnih, i stvaranja što pogodnijeg tla za promet. “

Kovačevićeva je polaznica obuke u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje žena”, koji predstavlja dio programa “Podrška anti-diskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti” realizovanog od strane Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i UNDP, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a ima za cilj da u Podgorici i Nikšiću pomogne ženama da pokrenu ili prošire sopstveni biznis.

O samom programu ističe da joj je prije svega obezbijedio jednu krajnje profesionalnu saradnju sa svim učesnicima programa, veoma bitnu informaciju da žena kao preduzetnica treba da posjeduje ne samo proizvod kao proizvod,već prije svega sposobnost da svoj proizvod prikaže na pravi način u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Sposobnost da spozna i mane i vrline – i sebe kao preduzetnice i svoga proizvoda takođe.

“Pomogao mi je da ostvarim fantastičnu komunikaciju sa drugim ženama preduzetnicama i da gledajući i njihove biznis ideje iz svog ugla obratim pažnju na moguće sopstvene nedostatke, eventualne korekcije i samo poboljšanje cijelokupne prezentacije i promocije, zbog čega sam se i prijavila. Ukratko, usavršavanje starih i novostečenih osobina upravljanja svojim vremenom i prostorom, a samim tim i biznis idejom.”

Prema Jeleninom mišljenju za uspjeh je potrebno biti prije svega “Svoja”, znači dati sebe sa svim manama i vrlinama u neki projekat, biti dosljedan, spremna i za pad i za uspon u svakom momentu.

“Za uspjeh je potrebno imati i nadu i vjeru u svoju viziju i koncept,bez osvrtanja grabiti vrijeme i informaciju, biti spreman na sve ciklične promjene koje biznis sa sobom nosi i, naravno, uz sve to i kao početak svega voljeti ono što radiš i uživati u tom radu.To je početna energija koja misao razvija u ideju, a ideju u biznis i preduzetništvo”, poručuje naša preduzetnica.