Project Detail

Biljana uspješno vodi porodični biznis i uživa u svom poslu. Većinu zaposlenih u njenoj firmi čine žene. Završila je brojne obuke iz oblasti ekologije i upravljanja biznisom.

Biznis ideja – Otkup i prerada šumskih plodova i pečuraka

Ideja za biznis je nastala iz potrebe za stvaranjem nečeg korisnog. Dugogodišnjim teškim i požrtvovanim radom posao je razvila do zavidnog nivoa i želja joj je da ga unaprijedi ulaganjem u proizvodne kapacitete.

Karakteristike proizvoda

Proizvodi su standardizovani i odličnog su kvaliteta. Jedino na taj način preduzetnica može da ih izvozi. Bavi se sakupljanjem, preradom i izvozom pečuraka vrganj, smrčak i lisičarka. Od šumskih proizvoda najviše je zastupljena malina.

Obim proizvodnje

Sadašnji obim proizvodnje je 20 t gotovih proizvoda. U planu je proširenje proizvodnje na oko 30 t pečuraka različitih kategorija (klasa) u smrznutom i suvom stanju, kao i u obliku kocke. Preduzeće raspolaže sljedećim kapacitetima: prostorija za preradu 15m2, prostorija za skladištenje 20m2, sušenje 24m2 i smrzavanje 12m2. Domaćinstvo uzgaja i 4.000 sadnica maline.

Vrijednost investicije

Ukupna vrijednost investicije je 80.000,00 €. Navedena sredstva bi se uložila u šok komoru dnevnog unosa od 5t, sušaru kapaciteta do 500kg dnevno i komoru za održavanje na -20⁰ C kapaciteta 50 t. Preduzeće je spremno da obezbijedi 50% iznosa iz sopstvenih sredstava.

Kontakt

Adresa: Podbišće, Mojkovac
Mob: +382 67/615-349
E-mail: mushroommn@gmail.com