Project Detail

Branka je prosvjetna radnica. Posjeduje veliko imanje koje želi da valorizuje na pravi način. Voli da pravi domaće proizvode i u tome joj pomaže čitava porodica, a posebno suprug.

Biznis ideja – Proizvodnja i prerada šljiva i ostalog voća

Preduzetnica želi da napravi pogon za preradu voća u pekmeze, džemove, sokove, kompote i sušeno voće, prvenstveno šljiva, zatim jabuka, krušaka, dunja i šumskog voća.

Karakteristike proizvoda

Branka planira da preradu obavlja na tradicionalan način, prema staroj porodičnoj recepturi. Jedan dio roda šljive bi se koristio i za proizvodnju domaće rakije sa dodatkom raznih aromatičnih i ljekovitih biljaka ili korjenja biljaka sa područja Sinjajevine. Pekmez je čist prozivod, bez dodatka aditiva, želatina, šećera i konzervansa, što ga čini blagotvornim, posebno za dijabetičare. Voće se uzgaja u čistoj, netaknutoj prirodi, bez upotrebe hemijskih preparata. Podneblje je čuveno po proizvodnji šljive.

Obim proizvodnje

Preduzetnica trenutno posjeduje 400 stabala voćaka. Rod šljive je 17 t od koje preradom dobija 300 tegli pekmeza. Takodje proizvodi 50 tegli pekmeza od drenjine i 60 flaša soka od grožđa. Planira da poveća preradu šljive na 600 tegli godišnje.

Vrijednost investicije

Potrebna je investicija u iznosu od 7.000,00€. Jedan dio investicije se odnosi na nabavku opreme, mašine za rezanje i sušenje voća, a drugi na izgradnju objekta za preradu.

Kontakt:

Adresa: Babljak bb, Kolašin
Mob: +382 68/870-910