Project Detail

Gordana je majka petoro djece. Pored brige o brojnoj porodici radi i na velikom poljoprivrednom imanju, u čemu joj pomaže i suprug. Poljoprivreda predstavlja njihov osnovni izvor prihoda. Djeca su aktivna na društvenim mrežama, govore engleki jezik, povremeno rade kao turistički vodiči i aktivno rade na imanju.

Biznis ideja – poljoprivredna proizvodnja i seoski turizam

Porodica se bavi poljoprivedom i proizvodnjom čuvenog lisnatog sira. Kad vrijeme dozvoli Gordana sa djecom ide u sakupljanje šumskih plodova i ljekovitog bilja, koje kasnije koristi za proizvodnju kompota, slatkog, rakije i sl. Stara, dobro očuvana, tradicionalna porodična kuća izgrađena je oko 1870. godine i predstavlja pravi spomenik kulture. Donji dio kuće je prava, tradicionalna radionica za izradu poljoprivednog i ostalog drvenog alata i predmeta. Imanje se prostire na 28 hektara i djelimično je pokriveno šumom. U želji da valorizuje tradicionalni način života i rada Gordana je odlučila da objedini poljoprivredu i turizam.

Obim proizvodnje

Mjesečni obim prozivodnje je 150 kg lisnatog sira i 30 kg kajmaka. Domaćinstvo proizvodi i značajne količine ostalih poljoprivrednih proizvoda, a prije svega krompira, čija je godišnji prinos 2 tone.

Vrijednost investicije

Ukupna vrijednost investicije iznosi 12.000,00€. Preduzetnica planira da uloži sredstva u izgradnju nove štale, kupovinu jednog grla stoke i kosačicu. Iz sopstvenih izvora planira da uloži 20% sredstava.

Kontakt:

Adresa: Gornje Lipovo, Kolašin
Mob: +382 69/ 561-156