Project Detail

Ismeta posjeduje izuzetan osjećaj za tradicionalne kulturne vrijednosti, posebno iz pljevaljskog kraja. U predivnom ambijentu porodične kuće, gdje se mogu degustirati različiti specijaliteti, sok, liker ili slatko od crvene pljevaljske ruže, otvorila je muzej sa postavkom slika tradicionalne pljevaljske arhitekture, znamenitih pljevaljskih žena i njihovih porodica. Osnovala je NVO Gradjanska inicijativa 2003. godine.

Biznis ideja – Kulturna baština, formiranje rasadnika bijele i crvene pljevaljske mirisne ruže sa proizvodima pripremljenim na tradicionalan način

Biznis ideja se bazira na unapređenju postojećeg biznisa. Preduzetnica planira da napravi rasadnik autentične i autohtone pljevaljske mirisne bijele i crvene ruže, sa ciljem očuvanja, promocije i spravljanja proizvoda na tradicionalan način. Proizvodi od pljevaljske ruže su se prenosili porodično, sa koljena na koljeno. Rasadnik bi se podigao na parceli od 7 ari koja je u vlasništvu preduzetnice.

Karakteristike proizvoda

Od crvene ruže, Ismeta proizvodi sokove, likere, čajeve, slatko i džem, a od bijele ruže, ružinu vodicu ili đulsiju, koja je ljekovita i koristi se kao lijek za vid i eliksir za lice. Đulsija se drži u posudi koja se zove imber i prizvodnja je specifična, kap po kap. Ruže i proizvodi od ruža su hranljivi, ljekoviti, prijatnog ukusa i mirisa, kvalitetni i trajni. Obje vrste ruža rastu u maju i junu. Postoji i ritual u branju, uz pomoć đevdara.

Obim proizvodnje

Sadašnji mjesečni obim proizvodnje po proizvodu od crvene ruže je između 15 i 20 l, dok se 5 l ružine vodice – đulsije može dobiti od bijele ruže. Formiranje rasadnika bi omogućilo veći obim proizvodnje, do 100 l po proizvodu od crneve ruže i između 20 i 50 l od bijele ruže.

Vrijednost investicije

Procijenjena vrijednost investicije je 10.000,00€. Navedeni iznos bi se uložio u pripremu rasadnika, odnosno izradu drenaže za vodu, nabavku sadnica ruža, nabavku staklene ambalaže za gotove proizvode, papirnih kesa i aparata za spravljanje ružine vodice. Kako na parceli za podizanje rasadnika ne postoji objekat, preduzetnica planira izgradnju objekta u etno stilu za proizvodnju i prijem gostiju. Preduzetnica je u mogućnosti da investira 30% iznosa iz sopstvenih sredstava.

Kontakt

Adresa: Principova 7, Pljevlja
Mob: +382 69/309-369
E-mail: ismeta.dzakic@gmail.com