Project Detail

Jadranka se bavi izradom suvenira-maketa tradicionalnih crnogorskih kuća. Živi na Cetinju. U poslu joj pomaže muž koji je spretan u obavljanju zanatskih radova i ćerka, apsolventkinja arhitekture. Njeni proizvodi su nagrađivani na više sajmova. Članica je NVO Žensko preduzetništvo Cetinje.

Biznis ideja – Izrada maketa crnogorskih kuća

Preduzetnica se bavi izradom suvenira – maketa starih crnogorskih kuća, koje autentično prikazuju narodno graditeljstvo i čuvaju ga od zaborava. Radi se o unapređenju postojećeg biznisa.

Karakteristike proizvoda

Proizvodi su već prepoznatljivi na tržištu suvenira. Pored navedenih proizvoda, a na zahtjev tržišta razvila je i drugu lepezu proizvoda, makete kulturno istorijskih objekata i cjelina, kao i pokućstva starih crnogorskih kuća. Posebno bi se bazirala na izradu kuća: brvnare, arbanaške kule, primorske kamene kuće i specifično arbanaško-primorske kuće Rijeke Crnojevića koja je gotovo nestala. Proizvodi su autentični i afirmišu kulturne i istorijske vrijednosti Crne Gore.

Obim proizvodnje

Planiran je sljedeći obim proizvodnje: stara kamena kuća Katunske nahije – 185 komada; crmnička kamena kuća – 80 komada; makete kulturno-istorijskih i vjerskih objekata – 30 komada; drvene kuće-brvnare – 40 komada; arbanaške kule – 20 komada; primorska kamena kuća – 110 komada; pokućstvo stare crnogorske kuće – 400 komada; magneti sa motivima narodnog graditeljstva – 900 komada.

Vrijednost investicije

Ukupna vrijednost investicije je 11.113,10€. Navedeni iznos bi se uložio u nabavku dodatnih sredstava za rad u cilju proširenja proizvodnje: stolarska i kamenorezačka oprema, oprema za radionicu i repromaterijal. U navedeni iznos preduzetnica je već uložila sumu od 3.686,00€. Potrebna su nova ulaganja u vrijednosti od 7.427,10€ od kojih će preduzetnica obezbijediti 2.426,43€, odnosno 32,67% sredstava, a ostalih 5.000,67€, odnosno 67.33% iznose kreditna sredstva.

Kontakt

Adresa: Bulevar crnogorskih junaka 79, Cetinje
Mob: +382 67 515 639
E-mail: jadrankapravilovic5@hotmail.com