Project Detail

Ljiljana se bavi poljoprivredom i stočarstvom preko 30 godina. Iskusna je poljoprivrednica, koja se bori da unaprijedi svoje domaćinstvo. Ima brojnu familiju, a posebno je ponosna na trinaestoro unučadi. Živi na obroncima planine Bjelasice i u slobodno vrijeme se bavi sakupljanjem ljekovitog bilja od kojeg pravi čajeve. Zimi hekla i plete.

Biznis ideja – Proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda

Lokacija domaćinstva je na idealnom mjestu za uzgoj stoke i pravljenje kvalitetnih mliječnih proizvoda. Ljiljana proizvodi značajne količine mlijeka i mesa i namjera joj je da svoje proizvode plasira na tržištu.

Karakteristike proizvoda

Ljiljana proizvodi masni ovčji i kravlji sir. Drži oko 70 ovaca od kojih dobija oko 80 jagnjadi. Radi se o vrstama Pramenka i Vinčeber, koje mogu težiti i do 100 kg. Na imanju još ima konja, kobilu, ždrijebe, 4 krave, 10 koza, 5 svinja, 15-tak kokošaka. Bavi se i sušenjem mesa.

Obim proizvodnje

Preduzetnica dnevno proizvede 10 kg masnog ovčjeg i kravljeg sira.

Vrijednost investicije

Ukupana vrijednost investicije je 8.000,00€. Iz sopstvenih sredstava preduzetnica bi uložila 20%, a ostalo je potrebno obezbijediti iz drugih izvora finansiranja. Navedena sredstva planira da uloži u kupovinu tri krave i muzilicu, kao i u sadnju travarice. Travarica je neophodna za ishranu stoke i zato planira da je zasije na 2,5 ha.

Kontakt

Adresa: Pržišta, Mojkovac
Mob: +382 69/ 478-403