Project Detail

Mileva je majka troje djece i po struci je tehničarka konzervatorka tekstila. Radi u Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore na Cetinju. Dugi niz godina se bavi izradom crnogorskog veza i restauracijom tkanine i veza. Namjerava da otvori samostalnu zanatsku radnju kao dopunsku djelatnost. Članica je NVO Žensko preduzetništvo Cetinje.

Biznis ideja – Izrada modnih detalja sa crnogorskim vezom

Preduzetnicina ideja se zasniva na primjeni tehnike crnogorskog veza na predmetima za svakodnevnu upotrebu. Ideja je nastala ka rezultat Milevine želje da spoji svoje tridesetogodišnje stručno iskustvo sa preduzetničkim znanjem, koje je stekla pohađajući treninge organizovane od strane BSC Bar.

Karakteristike proizvoda

Proizvodi bi bili unikatni, izrađeni od prirodnih materijala (koža, svila, pamuk, srma) i radili bi se isključivo ručno, tehnikama vezenja i šivenja. Pored proizvodnje preduzetnica će raditi i usluge konzervatorskog održavanja odjevnih predmeta (restauriranje i konzerviranje tkanina). U početku bi ponudu činile tri vrse luksuznih predmeta ukrašenih tradicionalnim crnogorskim vezom: večernje (pismo) tašne, pojasevi i dugmad. Navedeni proizvodi bili bi namijenjeni kupcima više platežne moći. U drugoj fazi Mileva planira da uvede izradu torbi i pojaseva za kupce niže platežne moći. U ovoj fazi planira i izradu haljina i košulja.

Obim proizvodnje

Planiran je sljedeći obim proizvodnje na godišnjem nivou: večernje tašne (veće) – 30 komada, večernje tašne (manje) – 20 komada, pojas kožni – 10 komada, pojas platneni – 4 komada, dugmad (veća) – 12 komada, dugmad (manja) – 72 komada.

Vrijednost investicije

Ukupna vrijednost investicije je 9443,00€. Navedeni iznos bi se uložio u nabavku opreme: mašina za šivenje kože i repromaterijal. Preduzetnica je u mogućnosti da iz sopstvenih izvora obezbijedi 3.443,00€ ukupno planiranih sredstava.

Kontakt

Adresa: IV proleterske 27, Cetinje
Mob: +382 67 335 988
E-mail: mileva.mijanovic@gmail.com