Project Detail

Kroz posao kojim se bavi Milojka pokazuje svu svoju kreativnost. Naslijedila ga je od majke, i od trošne kolibe, napornim radom, zajedno sa svojom porodicom, napravila mini siraru na koju je ponosna. Osnivači su i nevladine organizacije “Pljevaljski sir”.

Biznis ideja – Proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda

Preduzetnica je željela da bude svoja na svKarakteristike proizvodaome i uz podršku supruga krenula je u biznis. Ozbiljnim radom, biznis je doveden do zavidnog nivoa. Trenutno čekaju izdavanje sertifikata o zaštiti oznake porijekla za Pljevaljski sir. Porodica je odličan primjer dobre saradnje sa opštinskom službom za poljoprivredu i korišćenja MIDAS sredstava.

Karakteristike proizvoda

Mliječni proizvodi dobijeni su u idealnim uslovima, na preko 1.000 metara nadmorske visine, u selu Lađana. Proizvodnja mlijeka i proizvoda od mlijeka, u prvom redu čuvenog pljevaljskog sira, odvija se na tradicionalan način, a u skladu sa evropskim standardima i higijensko-sanitarnim uslovima.
Zdrav i ekološki sir proizvodi se neposredno posle muže, od mlijeka koje je dobijeno prirodnom ishranom muznih grla. Sir je veoma ukusan, bakteriološki potpuno ispravan, bez konzervansa, emulgatora i ostalih hemijskih sredstava. Pored sira proizvodi se i kisjelo i svježe mlijeko, kajmak.

Obim proizvodnje

Sadašnja proizvodnja je oko 100 l mlijeka dnevno. Porodica planira da se bavi i otkupom mlijeka od drugih farmera. Posjeduju značajnu mehanizaciju: traktor, prikolicu, cisternu za otkup, glabilicu, kosačicu, muzilicu, agregat i ostalo. Namjeravaju da prerađuju do 300 l mlijeka dnevno.

Vrijednost investicije

Ukupna vrijednost investicije je 5.000,00€. Navedena sredstva porodica planira da uloži u nabavku sljedeće opreme: laktofriz, šporet, rashladne vitrine i dijelom da uloži u objekat sirare. U mogućnosti su da obezbijede 60% potrebnih sredstava.

Kontakt

Adresa: Selo Lađana, Pljevlja
Mob: +382 67/367-078
E-mail: mika.kusljevic@gmail.com