Project Detail

Sanja je mlada i vrijedna preduzetnica. Registrovana je kao poljoprivredna proizvodjačica. Ona i suprug se zajedno staraju o domaćinstvu i podižu djecu. Bavi se poslom koji voli, uspješna je u njemu i kako kaže, svoja je na svome. Osnovna djelatnost domaćinstva je proizvodnja mliječnih proizvoda.

Biznis ideja – Proizvodnja mliječnih proizvoda

U nedostatku zaposlenja, Sanja i njen suprug su odlučili da se bavi onim što najbolje umiju da rade, proizvodnjom mliječnih proizvoda i mesa. Planiraju da povećaju broj grla stoke, a samim tim i da udvostruče proizvodnju. Namjeravaju da naprave i malu siraru prema najsavremenijim standardima. Obzirom na to da imaju odlične uslove za seoski turizam, u budućnosti planiraju da u svoju ponudu uvrste i taj segment.

Karakteristike proizvoda

Od mliječnih proizvoda domaćinstvo najviše proizvodi lisnati kolašinski sir. Sir se proizvodi na tradicionalan način, zdrav je i kvalitetan, što potvrđuju brojni stalni kupci. Od ostalih mliječnih proizvoda zastupljeni su: kisjelo mlijeko, kajmak i surutka. Od mesnih proizvoda suše: teleće, jagnjeće, ovčje i krmeće meso.

Obim proizvodnje

Domaćinstvo mjesečno proizvede 150kg sira i do 20kg kajmaka. Proizvodnja suvog mesa se kreće između 300 i 400kg na godišnjem nivou.

Vrijednost investicije

Ukupna vrijednost investicije je 9.000,00€. Od do sada ostvarenih prihoda, Sanja i njen suprug su finansirali i napravili temelje za izgradnju sirare. Navedena sredstva planiraju da ulože u završetak objekta i u nabavku opreme (laktofiriz, šporet “Alfa” i ostalo). U mogućnosti su da 30% od ukupnog iznosa obezbijede iz sopstvenih sredstava.

Kontakt

Adresa: Selo Plana, Donje Lipovo, Kolašin
Mob: +382 69/874-221
E-mail: sanja.bojic3@gmail.com