Project Detail

Vesa je inovativna žena u stalnoj potrazi za novinama, a u cilju unaprjeđenja postojećih proizvoda.

Radi kao laborant u mojkovačkom Domu zdravlja. Svoje slobodno vrijeme provodi na imanju i u prirodi, sakupljajući ljekovito bilje. Nakon odlaska u penziju, do koje joj je ostalo još godinu dvije, planira da se u potpunosti posveti porodičnom biznisu. Suprug joj je velika podrška.

Biznis ideja – Otkup, sakupljanje i prerada ljekovitog bilja, pečurki i proizvodnja domaćeg sapuna

Preduzetnica se bavi uzgajanjem, otkupom, branjem, sjeckanjem, sušenjem, pakovanjem i zamrzavanjem, odnosno kompletnom preradom voća, povrća i pečurki. Takođe proizvodi i začine. Pored svega navedenog Vesa posjeduje i 30-tak pčelinjih društava.

Karakteristike proizvoda

Vesa se na 900 metara nadmorske visine bavi proizvodnjom hrane na prirodan način, bez upotrebe veštačkog đubriva. Sakupljanjem i preradom pečuraka se ona i suprug bave preko 20 godina. Sakupljaju vrganj, lisičarku i crnu trubu (u malim količinama). Domaći sapun, koji se koristi za njegu lica i tijela pravi isključivo od prirodnih sastojaka. Neki od sastojaka su: med, kozje mlijeko, maslinovo ulje, ljekovito bilje i sl.

Obim proizvodnje

Količina sakupljenih i otkupljenih pečuraka dosta zavisi od vremenskih prilika i novčanih sredstava. Količine vrganja i lisičarke su 1-2 t, a crna trube su značajno manje.

Proizvodi 2,5 t jabuka, 1 t paprika i 500 kg paradajza, 150 kg sušenog začina po sezoni, do 1 t sirovog ljekovitog bilja, do 30 likera dnevno, od 300 do 500 tegli džema od šipurka po sezoni. Dnevna proizvodnja sapuna se kreće i do 100 komada.

Vrijednost investicije

Vrijednost investicije je 2.500.00€ i za navedeni iznos planira da proširi sušaru. Iz sopstvenih sredstava bi obezbijedila 30%.

Kontakt

Adresa: selo Kruševlje/Štitarica, Mojkovac
Mob: +382 67/600-958
E-mail: vukovicvesa@gmail.com